top of page

SKRUVHUVUD

Driftning sedan 1997

Med en rik historia av innovation och teknisk kompetens, har vi alltid strävat efter att inte bara möta utan överträffa industristandarder. Vi har en enkel filosofi: genom att hjälpa dig hitta smarta och effektiva lösningar kommer du växa och vi med dig.

GEOMETRISKA FORMER

FRIA FORMER

HORISONTALT

CNC-bearbetning i en svarv.jpg

OLIKA TYPER AV SKRUVHUVUDEN


Externt verktygsgrepp

Ett externt verktygsgrepp är den typ a skruvhuvuden som fästs med hjälp av att ett verktyg omsluter huvudet för att skruva åt. Som till exempel skiftnyckel, hylsnycklar eller momentnycklar.


Sexkantshuvud


En extern sexkantsskalle är en skruvskalle med en sexkantig form som är avsedd att användas med en skiftnyckel (sexkantsnyckel) eller ett liknande verktyg för att applicera kraft.


Till skillnad från de vanligare interna sexkantsskallarna (som finns på skruvar med insexnycklar) sitter den sexkantiga skruvskallen på utsidan av skruven, och den används för att dra åt eller lossa skruven. Tack vare att verktyget omsluter skruven vid åtdragning, så kan man använda mer kraft och själva huvudet är mer slittåligt.


Sexkantshuvudskruv med extern huvud tillverkas antingen med hjälp av fräsning eller att råmaterialet redan har den färdiga formen och dimensionerna som man önskar vid tillverkning.


Fyrkantshuvud


En extern fyrkantsskalle är en typ av skruvskalle som har en fyrkantig form och sitter på utsidan av skruven. Den används med en fyrkantsnyckel eller ett liknande verktyg för att applicera kraft och dra åt eller lossa skruven.


Precis som med externa sexkantsskallar, har de externa fyrkantsskallarna fördelen att de ger ett starkt och säkert grepp.


Fyrkantshuvuden tillverkas likadant som sexkantshuvuden med hjälp av fräsningen eller att man bearbeta på fyrkantsmaterial, som redan har de önskade dimensionerna.


Internt verktygsgrepp

Internt verktygsgrepp innebär att greppet för verktyget att fästa och skruva åt fästelementet sitter på insidan av huvudet. Denna typ av skruvhuvud använder verktyg som skruvmejslar, torx-verktyg eller insexnycklar.


Internt verktygsgrepp kan inte applicera lika starkt moment eller kraft som ett externt verktygsgrepp, men kommer åt mindre skrymmande och svårtillgängliga ytor istället.


Slitsad skruvhuvud


Detta är den klassiska skruvskallen med en rak spår som gör att en slitsad skruvmejsel kan användas för att applicera kraft. Slitsad skruvskallar är vanliga, men de har nackdelen att de kan vara svårare att använda och mer benägna att skadas jämfört med andra skruvskallar.


Slitsad skruvhuvud tillverkas genom att man gör ett spår via så kallad skivfräsning.


Torx-skruvhuvud


Torx-skruvar har en stjärnformad skruvskalle med sex eller fler konkava flikar. De erbjuder bättre grepp och mindre risk för att verktyget glider jämfört med andra skruvhuvuden. Torx-skruvskallar används ofta i krävande applikationer.


Torx-skruvhuvuden tillverkas via CNC-svarvning med hjälp av så kallas driftning.


Hex-skruvhuvud


Hex-skruvhuvuden har sexkantig form och används med en sexkantsnyckel (insexnyckel) för att applicera kraft. De är vanliga inom bygg- och maskinindustrin och ger ett bra grepp och mycket kraft.


Insex-skruvhuvudet tillverkas i en CNC-maskin med hjälp av driftning.


Fyrkantig skruvhuvud


Denna typ av skruvskalle har en fyrkantig form och används med en fyrkantsnyckel. De är inte lika vanliga som andra skruvskallar, men de har sina användningsområden.


Denna typ av skruvhuvud tillverkas via skärande CNC-bearbetning med hjälp av applikationen driftning.

LEGOTILLVERKNING OCH KONTRAKTSTILLVERKNING:

VI ÄR DIN PARTNER

För företag som letar efter flexibla lösningar, erbjuder vi både legotillverkning och kontraktstillverkning inom driftning. Vi fungerar som din betrodda underleverantör, alltid med ditt företags bästa i åtanke.

Vad är ett skruvhuvud för något?

En skruvskalle är den övre delen av en skruv som används för att applicera kraft med hjälp av en skruvmejsel, skruvdragare eller annat lämpligt verktyg för att driva in skruven i ett annat fästelement. Skruvskallar finns i olika former och stilar, och valet av skruvskalle beror ofta på den specifika applikationen och det verktyg som används.

MER ÄN BARA SKRUVHUVUD

Den moderna CNC-svarven kan använda mer än ett verktyg under samma operation, detta gör att man kan byta verktyg samtidigt som komponenten är kvar i hållaren. Det resulterar i att flera moment kan göras på en komponent i samma maskin.

MÄRKNING & GRAVERING

HÅLBEARBETNING

MASKINER SOM PASSAR DENNA TYP AV APPLIKATION

MAZAK MULTIPLEX 6200

MAZAK MULTIPLEX 6200 har 2 spindlar och två revolvrar, vilket innebär att den kan bearbeta två komponenter samtidigt.

Detta minskar stycktider, men ställtiden blir lång. Detta gör att den passar till större seriestorlekar.

MAZAK QT NEXUS 250M-II

250 i Mazak QT NEXUS 250M-II innebär att den är starkare än 200. Detta gör att den har kraft att snurra stänger med dimensioner upp till Ø75 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200M

Mazak QT NEXUS 200M är ombyggd och klarar från fabrik 150 mm, men vi har byggt om den så den klarar 200 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

DMG MORI CLX 350

CLX 350 har magnetskala, vilket gör att den ändrar sig sällan i mått. Produkter med snäva toleranser är därför passande för denna maskin.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QUICK TURN SMART 100S

Mazak Quick Turn SMART är en 2-axlig CNC-svarv med en spindel. Dess enkelhet gör att den har snabba ställtider och är billig i drift.

Då den bara har en spindel och en revolver, kan man bara bearbeta en detalj åt gången.

Detta gör att den passar enklare detaljer i mindre seriestorlekar.

MAZAK QUICK TURN 10

Mazak Quick Turn 10 är en 2-axlig CNC-svarv med en spindel. Dess enkelhet gör att den har snabba ställtider och är billig i drift.

Då den bara har en spindel och en revolver, kan man bara bearbeta en detalj åt gången.

Detta gör att den passar enklare detaljer i mindre seriestorlekar.

LÄS MER OM VÅRA CNC-MASKINER

FAQs

Vad betyder skruvförband?

Skruvförband innebär att två eller flera komponenter ansluts genom användning av en invändig (hona) och en utvändig (hane) gänga för att skapa en icke-permanent förbindelse, som till exempel en bult och en mutter.

Vad finns det för olika typer skruvhuvuden?

Skruvhuvuden som har ett externt verktygsgrepp kan antingen ha fyrkantshuvud eller sexkantshuvud. 


Skruvhuvuden som har internt vertkygsgrepp kan ha torxhuvud, fyrkantshuvud, insexhuvud eller spår. 


Läs mer här.

Vad är CNC-bearbetning?

CNC-bearbetning står för Computer Numerical Control-bearbetning. Det är en automatiserad typ av skärande bearbetning, där en dator räknar ut kordinaterna på en CAD-modell eller 2D-modell och instruerar en CNC-maskin vilka rörelser den ska göra för att skapa komponenten. CNC i maskiner gör att de blir väldigt automatiska och självgående, samtidigt som de har väldigt hög precision. 

EXEMPEL PÅ KOMPONENTER SOM PASSAR SKRUVHUVDEN

bottom of page