top of page
kulan i reftele, vår historia.jpg

HISTORIA & URSPRUNG

Vår historia har sin början 1997, när Turnab AB grundades som underleverantör inom skärande bearbetning i den lilla bruksorten Reftele.

möbler svarvninig.jpg

VÅRT URSPRUNG

Reftele ligger i Gislaveds kommun som är en del av en region på 4 kommuner i Jönköpings län, Småland: Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd. Denna Region kallas för GGVV-regionen, men är mer känd som Gnosjöregionen. 

VAD ÄR GNOSJÖREGIONEN?

Denna täta industriregion har en speciell företagskultur och entreprenörsanda som kännetecknas av:

  • SMÅFÖRETAGANDE

  • DRIFTIGHET

  • INFORMELLA & SOCIALA NÄTVERK

 

Entreprenörsandan har utvecklats under många år och skapat en mentalitet av hårt arbete, vilket varit ett framgångsrecept för många företag inom regionen. Denna mytomspunna anda är mer känd under namnet Gnosjöandan.

MAN MÅSTE BÖRJA NÅGONSTANS

Maskin- och verktygsförsäljaren Janne Lönnberg hade stort intresse för teknik och innovation. Under slutet av 90-talet insåg han att tillverkningsindustrin började tappa konkurrens.

"Det var viktigare med rätt rabatter än att hitta rätt verktyg för att göra processen bättre och effektivare."

- Janne Lönnberg, grundare Turnab AB

Janne bestämde sig för att själv utnyttja den kunskapen och kontakterna han hade inom branschen och starta eget, tillsammans med sin Kollega Fredrik som är känd för sin klurighet och förmåga att tänka utanför boxen.

 

Janne och Fredrik hade precis vad Gnosjöandan står för. De var småföretagare med både driftigheten och kunskapen inom branschen. Tack vare deras bakgrund hade man även de informella och sociala nätverken.

Vad som gjorde Turnab unikt redan från början var kompetensen och kunskapen inom skärande bearbetning. Vi visste exakt hur saker skulle tillverkas och sys ihop för bästa möjliga resultat. Vi har aldrig varit rädda att testa nya teknologier eller metoder, vilket har lett till ständigt sökande efter utveckling och höga krav på oss själva.

RESTEN FÅR DU VARA MED OCH SKAPA

SE JANNE BERÄTTA OM SIN OCH TURNABS RESA I DORMER PRAMETS LIVE-PODD PÅ ELMIA PRODUCTION 2022.