möbler svarvninig.jpg

VÅRT URSPRUNG

Turnab AB startades och drivs än i dag i orten Reftele. Reftele ligger i Gislaveds kommun som är en del av en region på 4 kommuner i Jönköpings län i Småland, Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd. Denna Region kallas för GGVV-regionen, men är mer känd som Gnosjöregionen. 

Då Småland med sina täta skogar mest kännetecknas för skogsbruk, möbler och bygg, så är GGVV-regionen mer känt för Gnosjöandan.

VAD I HISTORIEN GÖR OSS UNIKA?

Tillsammans hade Fredrik och Janne precis vad Gnosjöandan står för. De var småföretagare, de hade driftigheten och tack vare sin bakgrund satt man på både kunskapen och kontakterna.

 

Vad som gjorde Turnab unikt redan från början var kompetensen och kunskapen man satt på. Man visste exakt hur saker skulle tillverkas och sys ihop för bästa möjliga resultat.

 

De problem som kunderna vände sig med till Turnab var saker de inte kunde lösa bättre själva.

 

Man var heller inte rädd för att testa på nya saker och teknologier. Detta resulterade i utvecklade metoder och att man hade höga krav på sig.

kulan i reftele, vår historia.jpg

HISTORIA & URSPRUNG

Turnab AB startades 1997 på kulan i Reftele. Ända sedan starten har vi varit en underleverantör inom skärande bearbetning.

ravema 1991.jpg

ALLA BÖRJAR NÅGONSTANS

Janne Lönnberg hade jobbat som både teknisk maskinförsäljare och försäljare av skärande verktyg. Han hade stort intresse för teknik och skapande.

"I slutet av 90-talet tyckte jag att tillverkningsindustrin började skifta mot fel fokus, det var viktigare med rätt rabatter än att hitta rätt verktyg för att göra processen bättre och effektivare."

- Janne Lönnberg, grundare Turnab AB

Janne bestämde sig för att själv utnyttja den kunskapen och kontakterna han hade inom branschen och starta eget. Han vände sig till sin Kollega Fredrik som är känd för sin klurighet och förmåga att trolla med knäna.

RESTEN AV HISTORIAN FÅR DU VARA MED ATT SKAPA

Tillsammans startade de båda vännerna en mekanisk verkstad med inriktning svarvning i maj 1997. Den första maskinen man köpte hade namnet Quick Turn, snabb svarvning och därför fick företaget namnet Turnab AB.

SE JANNE PRATA OM SIN OCH TURNABS RESA I DORMER PRAMETS LIVE PODD PÅ ELMIA PRODUCTION 2022.

Janne refererar ofta till sina glansdagar på 80-, 90-, och 00-talet i sina anekdoter. Vi vill att du ska få ta del av denna walk down memory lane i vår egna twist på through back Thursday:

UDDA FÖRHANDLINGSTAKTIK

Janne och Fredrik var och besökte SAAB Automobile angående en komponent till SAAB 95. På denna tid fanns det bara 3 anställda på Turnab, vilken gjorde att det fick improviseras lite.

BACKA FRAM!

När Turnab startade så köpte man maskinerna av EAAB i Nissafors. Man fick även en truck på köpet, men den fick inte plats på lastbilen. Så man kom på en annorlunda lösning.

ART FOR A PART

När vi hade vår verksamhet på Kulan, så kom två damer och ville byta skrot mot konst.

Vill du se mer av dessa historier? Följ oss på sociala medier och håll extra utkik på torsdagar.

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok

#WETURNINYOURDIRECTION

VAD ÄR GNOSJÖANDAN?

Gnosjöandan är ett begrepp inom GGVV som kännetecknas av: 

 

  • SMÅFÖRETAGANDE

  • DRIFTIGHET

  • INFORMELLA & SOCIALA NÄTVERK

 

Det är motsatsen till andra orters bruksmentalitet, som mest kännetecknades av hierarkier och kontroll, men gav en trygghet till invånarna.