top of page

GÄNGNING

Gängning sedan 1997

Med en rik historia av innovation och teknisk kompetens, har vi alltid strävat efter att inte bara möta utan överträffa industristandarder. Vi har en enkel filosofi: genom att hjälpa dig hitta smarta och effektiva lösningar kommer du växa och vi med dig.

GEOMETRISKA FORMER

ALLA VINKLAR

DIAGONALT

VERTIKALT

HORISONTALT

CNC-bearbetning i en svarv.jpg

OLIKA TYPER AV GÄNGOR

Det finns flera olika typer av gängor som används i olika applikationer beroende på behoven och standarderna. Här är några av de vanligaste typerna av gängor:


Metrisk gänga

Metrisk gänga är den vanligaste typen av gänga i världen och används i många applikationer. Den är baserad på millimetermått och har en vinkel på 60 grader mellan gängvarvens trådar. Det finns olika metriska standarder, inklusive ISO (International Organization for Standardization) och DIN (Deutsches Institut für Normung).


Amerikansk gänga (UNC och UNF)

Amerikansk gänga är vanlig i Nordamerika och bygger på tummått. Den har en vinkel på 60 grader (UNC) eller 55 grader (UNF) mellan gängvarvens trådar. UNC (Unified National Coarse) är grovtrådig, medan UNF (Unified National Fine) är fintrådig. Det finns också andra varianter som UNS (Unified National Special) för specialapplikationer.


Whitworth-gänga

Whitworth-gänga är en brittisk standard som tidigare användes i Storbritannien och vissa andra länder. Den används inte lika allmänt idag och har ersatts av metrisk gänga i många applikationer.


Trådgänga

Trådgänga används ofta i rörkopplingar och rörsystem. Det finns olika typer av trådgängor, inklusive BSP (British Standard Pipe) och NPT (National Pipe Thread). Trådgängor är koniska och används för att skapa tätningar i röranslutningar.


ACME-gänga

ACME-gänga är en trapezformad gänga som används i maskin- och verktygstillverkning, speciellt när det krävs hög belastningskapacitet och precision. Den används ofta i skruvstänger och muttrar.


Trapezgänga

Trapezgänga liknar ACME-gänga och används också i maskinapplikationer. Den är trapezformad och ger hög belastningskapacitet och effektiv kraftöverföring.


Rörgänga

Rörgänga används för att koppla ihop rör och skapar tätningar i rörsystem. Det finns olika standarder för rörgängor, inklusive BSP (British Standard Pipe) och NPT (National Pipe Thread).
LEGOTILLVERKNING OCH KONTRAKTSTILLVERKNING:

VI ÄR DIN PARTNER

För företag som letar efter flexibla lösningar, erbjuder vi både legotillverkning och kontraktstillverkning inom gängning. Vi fungerar som din betrodda underleverantör, alltid med ditt företags bästa i åtanke.

Vad är gängning?

Gängning är den typ av skärande bearbetning där man skapar en gänga. En gänga är en spiralformad struktur som är till för att skapa icke-permanenta fästanordningar mellan två olika strukturer, genom en invändig gänga (hona) och en utvändig gänga (hane). Det är gängan som är grunden till fästelement.


Det går att skapa gängor med hjälp av CNC-fräsar och CNC-svarvar. Det vanligaste metoden att skapa en gänga är genom att borra upp den med en gängtapp, men är även möjligt att fräsa och svarva fram en gänga.


Gängors utseende, dimensioner och mått kan se olika ut beroende på vilken standard eller krav man följer. Vanligaste typen av gängor är metriska gängor, tumgängor och rörgängor.


Gängor är bland de viktigaste mekanik vi har inom tillverkning då de är grunden i alla typer av fästelement. En gänga gör det möjligt att demontera och montera fästanordningar på ett enkelt sätt.

Substitut till gängor är permanenta fästanordningar som till exempel svetsning.

MER ÄN BARA GÄNGNING

Den moderna CNC-svarven kan använda mer än ett verktyg under samma operation, detta gör att man kan byta verktyg samtidigt som komponenten är kvar i hållaren. Det resulterar i att flera moment kan göras på en komponent i samma maskin.

MÄRKNING & GRAVERING

HÅLBEARBETNING

MASKINER SOM PASSAR DENNA TYP AV APPLIKATION

MAZAK INTERGREX 200SY

MAZAK Intergrex 200SY är en svarv/ fräs, vilket innebär att man har fördelarna i en svarv och fräshuvudet från en fräs.

Tack vare detta kan man skapa väldigt komplicerade geometrier.

200SY har dock ingen revolver, vilket gör att maskinen kan bara bearbeta en komponent åt gången, vilket gör den passande för mindre seriestorlekar.

MAZAK MULTIPLEX 6200Y

MAZAK MULTIPLEX 6200Y har 2 spindlar och två revolvrar, vilket innebär att den kan bearbeta två komponenter samtidigt. Den har även Y-axel, vilket gör att den kan skapa mer komplexa geometrier.

Tack vare att den kan bearbeta 2 komponenter samtidigt minskar stycktiderna, men ställtiden blir lång. Detta gör att den passar till större seriestorlekar.

MAZAK HQR 150MSY

MAZAK HQR 150MSY är en produktionsmaskin som har två spindlar och två revolvar. Detta innebär att den kan bearbeta i två komponenter åt gången.

Denna maskin är som två maskiner i en, vilket även innebär att ställtiden ökar. Detta gör den mest lämpad för större seriestorlekar.

MAZAK MULTIPLEX 6200Y

MAZAK MULTIPLEX 6200Y är två maskiner i en, som även klarar komplicerade geometrier.

Med två maskiner i en, innebär det att två komponenter kan bearbetas samtidigt, vilket minskar stycktider. Dock så är ställtiden lång, vilket gör att den passar till större volymer.

MAZAK QT NEXUS 200MSY

Mazak QT NEXUS 200MSY är en avancerad universal svarv som klarar av svåra geometrier och bearbeta komponenten från två sidor. Detta gör att detaljer som måste bearbetas från två håll, blir komplett i maskinen i ett moment.

Då den bara kan tillverka en komponent åt gången så passar den bäst till små-till medium stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200MY

Mazak QT NEXUS 200MY är en avancerad universal svarv som klarar av svåra geometrier.

Då den bara kan tillverka en komponent åt gången så passar den bäst till små-till medium stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200MY

Mazak QT NEXUS 200MY är en avancerad universal svarv som klarar av svåra geometrier.

Då den bara kan tillverka en komponent åt gången så passar den bäst till små-till medium stora serier.

MAZAK MULTIPLEX 6200

MAZAK MULTIPLEX 6200 har 2 spindlar och två revolvrar, vilket innebär att den kan bearbeta två komponenter samtidigt.

Detta minskar stycktider, men ställtiden blir lång. Detta gör att den passar till större seriestorlekar.

MAZAK QT NEXUS 250M-II

250 i Mazak QT NEXUS 250M-II innebär att den är starkare än 200. Detta gör att den har kraft att snurra stänger med dimensioner upp till Ø75 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200M

Mazak QT NEXUS 200M är ombyggd och klarar från fabrik 150 mm, men vi har byggt om den så den klarar 200 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

DMG MORI CLX 350

CLX 350 har magnetskala, vilket gör att den ändrar sig sällan i mått. Produkter med snäva toleranser är därför passande för denna maskin.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QUICK TURN SMART 100S

Mazak Quick Turn SMART är en 2-axlig CNC-svarv med en spindel. Dess enkelhet gör att den har snabba ställtider och är billig i drift.

Då den bara har en spindel och en revolver, kan man bara bearbeta en detalj åt gången.

Detta gör att den passar enklare detaljer i mindre seriestorlekar.

LÄS MER OM VÅRA CNC-MASKINER

FAQs

Vilken gänga är vanligast?

Den vanligaste typen av gänga som används i skruvar och bultar är troligen metrisk gänga. 


Metrisk gänga används i många olika applikationer, inklusive byggkonstruktion, mekanisk tillverkning, fordonstillverkning och elektronik.


Metrisk gänga kännetecknas av att den är baserad på millimetermått och har en vinkel på 60 grader mellan gängvarvens trådar. Det finns olika standarder för metrisk gänga, som ISO (International Organization for Standardization) och DIN (Deutsches Institut für Normung), som fastställer de exakta dimensionerna för olika metriska gängor.

Vilka olika typer av gängor finns det?

Beroende på vilken typ och standard man letar efter, så finns det många olika gängor, här är några:

  • Metrisk gänga

  • Amerikansk gänga (UNC och UNF)

  • Withworth-gänga

  • Trådgänga

  • Trapetzgänga

  • Rörgänga

Vill du veta mer om gängor? klicka här.

Vad är CNC-bearbetning?

CNC-bearbetning står för Computer Numerical Control-bearbetning. Det är en automatiserad typ av skärande bearbetning, där en dator räknar ut kordinaterna på en CAD-modell eller 2D-modell och instruerar en CNC-maskin vilka rörelser den ska göra för att skapa komponenten. CNC i maskiner gör att de blir väldigt automatiska och självgående, samtidigt som de har väldigt hög precision. 

EXEMPEL PÅ KOMPONENTER SOM PASSAR GÄNGNING