top of page

HÅLBEARBETNING

Hålbearbetning sedan 1997

Med en rik historia av innovation och teknisk kompetens, har vi alltid strävat efter att inte bara möta utan överträffa industristandarder. Vi har en enkel filosofi: genom att hjälpa dig hitta smarta och effektiva lösningar kommer du växa och vi med dig.

GEOMETRICAL SHAPES

DIAGONALT

VERTIKALT

HORISONTALT

CNC-bearbetning i en svarv.jpg

OLIKA TYPER AV HÅLBEARBETNING

Hålbearbetning innebär att man bearbeta något typ av hål på något sätt, men vilket sätt man väljer har att göra med ändamålet.


Borrning

Borrning är en skärande bearbetningsprocess som innebär att man skapar en öppning i ett material, ett hål. Om det är små hål, så kan det ofta räcka med att bara borra den dimensionen som önskas, då det finns stort utbud av olika dimensioner på borr. Är hålet lite större kan man effektivare skapa ett hål med hjälp av invändig svarvning. Har hålet snäva toleranser, så kan hålet tvingas att brotschas efter borrningen.


Invändig svarvning

Vid lite större hål kan man använda sig av invändig svarvning. Det är en typ av svarvning där insidan av ett hål bearbetas för att uppnå önskad dimension och form. Invändig svarvning är snabbare process än borrning.


Brotschning

Brotschning är en typ av bearbetning där en brotsch skär bort material ifrån hålet. Detta typ av verktyg använder man efter borrning där det är höga krav på toleranser eller ytfinhet.

LEGOTILLVERKNING OCH KONTRAKTSTILLVERKNING:

VI ÄR DIN PARTNER

För företag som letar efter flexibla lösningar, erbjuder vi både legotillverkning och kontraktstillverkning inom hålbearbetning. Vi fungerar som din betrodda underleverantör, alltid med ditt företags bästa i åtanke.

Vad är hålbearbetning?

Hålbearbetning, mest känt som borrning är en typ av skärande bearbetning man kan utföra i en CNC-fräs, CNC-svarv och CNC-borrmaskin. Processen går ut på att man via ett verktyg som till exempel ett borrverktyg skär ut material ur ett arbetsstycke för att skapa ett hål efter önskad diameter och djup.


För att skapa det ursprungliga hålet måste man först borra upp hålet med ett borr, men beroende på behovet kan man sedan bearbeta hålet med andra verktyg för att uppnå kraven som till exempel brotschning och svarvning.

Det går att borra i flera olika material, inom industrin är det vanligaste metaller som stål, mässing och rostfritt stål.

MER ÄN BARA HÅLBEARBETNING

The modern CNC turning center can use more than one tool during the same operation, this means that you can change tool while the component still is in its holder. This results in that multiple operations can be done on a single component in the same machine.

LÄTTRING

MÄRKNING & GRAVERING

SKRUVHUVUD

FORMNING

GÄNGNING

FRÄSNING

SVARVNING

MASKINER SOM PASSAR DENNA TYP AV APPLIKATION

MAZAK INTERGREX 200SY

MAZAK Intergrex 200SY är en svarv/ fräs, vilket innebär att man har fördelarna i en svarv och fräshuvudet från en fräs.

Tack vare detta kan man skapa väldigt komplicerade geometrier.

200SY har dock ingen revolver, vilket gör att maskinen kan bara bearbeta en komponent åt gången, vilket gör den passande för mindre seriestorlekar.

MAZAK MULTIPLEX 6200Y

MAZAK MULTIPLEX 6200Y har 2 spindlar och två revolvrar, vilket innebär att den kan bearbeta två komponenter samtidigt. Den har även Y-axel, vilket gör att den kan skapa mer komplexa geometrier.

Tack vare att den kan bearbeta 2 komponenter samtidigt minskar stycktiderna, men ställtiden blir lång. Detta gör att den passar till större seriestorlekar.

MAZAK HQR 150MSY

MAZAK HQR 150MSY är en produktionsmaskin som har två spindlar och två revolvar. Detta innebär att den kan bearbeta i två komponenter åt gången.

Denna maskin är som två maskiner i en, vilket även innebär att ställtiden ökar. Detta gör den mest lämpad för större seriestorlekar.

MAZAK MULTIPLEX 6200Y

MAZAK MULTIPLEX 6200Y är två maskiner i en, som även klarar komplicerade geometrier.

Med två maskiner i en, innebär det att två komponenter kan bearbetas samtidigt, vilket minskar stycktider. Dock så är ställtiden lång, vilket gör att den passar till större volymer.

MAZAK QT NEXUS 200MSY

Mazak QT NEXUS 200MSY är en avancerad universal svarv som klarar av svåra geometrier och bearbeta komponenten från två sidor. Detta gör att detaljer som måste bearbetas från två håll, blir komplett i maskinen i ett moment.

Då den bara kan tillverka en komponent åt gången så passar den bäst till små-till medium stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200MY

Mazak QT NEXUS 200MY är en avancerad universal svarv som klarar av svåra geometrier.

Då den bara kan tillverka en komponent åt gången så passar den bäst till små-till medium stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200MY

Mazak QT NEXUS 200MY är en avancerad universal svarv som klarar av svåra geometrier.

Då den bara kan tillverka en komponent åt gången så passar den bäst till små-till medium stora serier.

MAZAK MULTIPLEX 6200

MAZAK MULTIPLEX 6200 har 2 spindlar och två revolvrar, vilket innebär att den kan bearbeta två komponenter samtidigt.

Detta minskar stycktider, men ställtiden blir lång. Detta gör att den passar till större seriestorlekar.

MAZAK QT NEXUS 250M-II

250 i Mazak QT NEXUS 250M-II innebär att den är starkare än 200. Detta gör att den har kraft att snurra stänger med dimensioner upp till Ø75 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200M

Mazak QT NEXUS 200M är ombyggd och klarar från fabrik 150 mm, men vi har byggt om den så den klarar 200 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

DMG MORI CLX 350

CLX 350 har magnetskala, vilket gör att den ändrar sig sällan i mått. Produkter med snäva toleranser är därför passande för denna maskin.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QUICK TURN SMART 100S

Mazak Quick Turn SMART är en 2-axlig CNC-svarv med en spindel. Dess enkelhet gör att den har snabba ställtider och är billig i drift.

Då den bara har en spindel och en revolver, kan man bara bearbeta en detalj åt gången.

Detta gör att den passar enklare detaljer i mindre seriestorlekar.

LÄS MER OM VÅRA CNC-MASKINER

FAQs

Vad är CNC-bearbetning?

CNC-bearbetning står för Computer Numerical Control-bearbetning. Det är en automatiserad typ av skärande bearbetning, där en dator räknar ut kordinaterna på en CAD-modell eller 2D-modell och instruerar en CNC-maskin vilka rörelser den ska göra för att skapa komponenten. CNC i maskiner gör att de blir väldigt automatiska och självgående, samtidigt som de har väldigt hög precision. 

EXEMPEL PÅ KOMPONENTER SOM PASSAR HÅLBEARBETNING

bottom of page