top of page

GUIDE TILL DIN MEKANISKA 

KOMPONENT

Vilken tillverkningsmetod är egentligen bäst för din komponent och vilken typ av leverantör behöver du egentligen? Produktutveckling kan vara en djungel, därför har vi på Turnab tagit fram denna guide. För att underlätta arbetet åt dig, så du kan ta rätt beslut till dina ändamål.

Näst intill allt mekaniskt behöver runda detaljer för att kunna fungera. Att tillverka/ bearbeta runda detaljer för hand är näst intill omöjligt. Därför behöver man maskiner som kan tillverka runda cylinderformade enheter med hög precision.  

CNC-bearbetning är en digital tillverkningsmetod som kan producera högprecisions produkter på tusendelars millimeter.

 

Ordet bearbetning refererar till hur man förädlar råmaterial till en färdig geometrisk komponent så som:

FÖRÄDLA

”Göra mer värdefull”

 

Genom förädling ändrar man egenskaperna av råmaterialet.

Till exempel ändra formen

Kapitel 1:

VAD INNEBÄR CNC-BEARBETNING?

CNC

”Computer

numercial control”

 

- Maskinens språk kallas för G-kod och talar om för maskinen vart den ska röra sig, hur snabbt den ska röra sig och vilken bana den ska följa.

CNC står för Computer Nummerical Control och är själva styrsystemet i en industrimaskin. Datorn automatiserar processerna och tillverkar komponenter ifrån en 3D-model av en ritning, så kalladCAD.

 

Datorn ger koordinater till maskinen som sedan skapar detaljer näst intill identiska till ritningen.

 

Tack vare att CNC-maskiner är så pass automatiserade, produceras detaljer på väldigt konkurrenskraftiga priser från prototyper till medelstora volymer.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

WE TURN IN YOUR DIRECTION

Undrar du någonsin hur saker runt om i samhället egentligen är gjorda?

 

Ta ett exempel som din bil. Det finns över tusen komponenter i en bil som måste samarbeta, för att den ska kunna ta dig till din destination. Alla delar i bilen ska inte bara kunna samarbeta, utan även vara utbytbara. Ifall någon av dem går sönder. För att kunna göra flera exemplar av varje komponent så måste de vara näst intill identiska, vilket kräver en enorm precision.

I denna del tar vi reda på vad för maskiner som krävs för att skapa dessa precisionskomponenter. Hur fungerar de? Vilka olika typer av maskiner finns det? Och vad finns det för substitut till dessa maskiner?

Del 1: Grunderna

EN BIL INNEHÅLLER RUNT 4000 KOMPONNETER & BESTÅR I MAJORITET AV STÅL

Nästintill allt material kan bearbetas i en CNC-maskin, men de mest vanliga är metaller och icke-metaller så som:

STÅL

ROSTFRITT

MÄSSING

PLAST

KOPPAR

BRONS

bottom of page