top of page

Icke-standard muttrar

Alla de kundunika muttrar vi tillverkar via metallsvarvning och kontraktstillverkning åt våra kunder är helt skräddarsydda och anpassade efter våra kunders ritningar, önskemål och krav.

OLIKA TYPER AV MUTTRAR

CNC MACHINING SUITABLE FOR THIS KIND OF PRODUCTS

GRAVERING

GÄNGNING

HÅLBEARBETNING

FRÄSNING

TURNING

Vad är en mutter?

En mutter är en vanlig typ av fästelement som används tillsammans med skruvar, bultar eller liknande fästkomponenter. Den har en invändig gängad yta som möjliggör att den skruvas på en skruv eller bult. Mutterns huvudsakliga funktion är att hålla fast eller säkra fästningen genom att trycka mot den anslutna ytan och skapa en låsningseffekt.


Mutar används för att säkra skruvar eller bultar genom att placera dem genom förborrade hål i materialen som ska sammanfogas. När muttern skruvas på skruven eller bulten dras de två materialen ihop och säkras genom att muttern pressas mot den ena ytan. Genom att dra åt muttern skapas en åtdragningskraft som håller skruven eller bulten på plats och säkrar fästningen.


Det finns olika typer av muttrar som är utformade för olika tillämpningar och krav. Exempel på vanliga muttertyper inkluderar sexkantmuttrar, fjädermuttrar, låsmuttrar och vingmuttrar. Varje typ har sin specifika utformning och används för olika ändamål, såsom att ge extra säkerhet, motstå vibrationslösning eller möjliggöra snabbare installation och demontering.

FAQs

Vad är en Flänsmutter?

En flänsmutter är en typ  av mutter som har en utskjutande kant, även kallat fläns. Flänsen fungerar som en integrerad bricka i muttern och ger samma fördelar som en bricka. 

Vad används en mutter till?

En mutter används tillsammans med andra fästelement som skruv eller bult för att skapa en fästanordningar eller anslutningar mellan olika komponenter. Genom att fästa muttern med en skruven eller bult kan man säkert och hålla detaljer på ett stabilt sätt.

Vad är muttrar gjorda av?

Muttrar kan tillverkas av olika material beroende på användningsområdet. Vanligaste materialen är stål, rostfritt stål, mässing och plast. Materialvalet beror på vilka krav som finns som: styrka, korrosionsbeständighet, vikt och kostnad i den specifika användningen.

Hur gör man muttrar?

Muttrar kan tillverkas på flera sätt. Om muttern är av typen icke-standard, så tillverkas muttrar oftast med hjälp av skärande bearbetning. Genom att svarva, fräsa, borra och gänga ett grundmaterial efter de mått som önskas, så kan man tillverka en mutter.

Vilken gänga är vanligast?

Den vanligaste typen av gänga som används i skruvar och bultar är troligen metrisk gänga. 


Metrisk gänga används i många olika applikationer, inklusive byggkonstruktion, mekanisk tillverkning, fordonstillverkning och elektronik.


Metrisk gänga kännetecknas av att den är baserad på millimetermått och har en vinkel på 60 grader mellan gängvarvens trådar. Det finns olika standarder för metrisk gänga, som ISO (International Organization for Standardization) och DIN (Deutsches Institut für Normung), som fastställer de exakta dimensionerna för olika metriska gängor.

Vilka olika typer av gängor finns det?

Beroende på vilken typ och standard man letar efter, så finns det många olika gängor, här är några:

  • Metrisk gänga

  • Amerikansk gänga (UNC och UNF)

  • Withworth-gänga

  • Trådgänga

  • Trapetzgänga

  • Rörgänga

Vill du veta mer om gängor? klicka här.

MASKINER SOM PASSAR DENNA APPLIKATION

MAZAK MULTIPLEX 6200

MAZAK MULTIPLEX 6200 har 2 spindlar och två revolvrar, vilket innebär att den kan bearbeta två komponenter samtidigt.

Detta minskar stycktider, men ställtiden blir lång. Detta gör att den passar till större seriestorlekar.

MAZAK QT NEXUS 250M-II

250 i Mazak QT NEXUS 250M-II innebär att den är starkare än 200. Detta gör att den har kraft att snurra stänger med dimensioner upp till Ø75 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QT NEXUS 200M

Mazak QT NEXUS 200M är ombyggd och klarar från fabrik 150 mm, men vi har byggt om den så den klarar 200 mm.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

DMG MORI CLX 350

CLX 350 har magnetskala, vilket gör att den ändrar sig sällan i mått. Produkter med snäva toleranser är därför passande för denna maskin.

Den har en spindel, därför kan den bara bearbeta en komponent åt gången, vilket inte gör den lämplig för stora serier.

MAZAK QUICK TURN SMART 100S

Mazak Quick Turn SMART är en 2-axlig CNC-svarv med en spindel. Dess enkelhet gör att den har snabba ställtider och är billig i drift.

Då den bara har en spindel och en revolver, kan man bara bearbeta en detalj åt gången.

Detta gör att den passar enklare detaljer i mindre seriestorlekar.

MAZAK QUICK TURN 10

Mazak Quick Turn 10 är en 2-axlig CNC-svarv med en spindel. Dess enkelhet gör att den har snabba ställtider och är billig i drift.

Då den bara har en spindel och en revolver, kan man bara bearbeta en detalj åt gången.

Detta gör att den passar enklare detaljer i mindre seriestorlekar.

LÄS MER OM VÅRA CNC-MASKINER
bottom of page